Tip til legepladsens faldunderlag 

    Sikkerhed på legepladsen er vigtig. Det skal være sjovt for børnene at lege de hurtige og lidt vildere lege uden at komme til skade ved fald fra legeredskabet.
    Bliv klogere på faldhøjder, faldrum og valg af faldunderlag.

    Tykkelse af gummiunderlag beregner du ud fra faldhøjden.


    Faldhøjde og faldunderlag

    På legepladsen skal der altid være faldunderlag under legeredskaber:


    - med en fri faldhøjde på mere end 600 mm.

    - der giver en tvungen bevægelse og bringer kroppen i fart:
    fx gynger, rutsjebaner, vipperedskaber, svævebaner og karruseller


    Skal I indrette legeplads, have nye legeredskaber eller renovere en ældre legeplads, kan vi hjælpe med valg af faldunderlag, bundopbygning og etablering.



    Krav til faldunderlaget

    For stødabsorberende effekt: DS/EN 1177
    For løsfyld: DS/EN 1176-1 :2017


    Sammenhængende leg

    Sætter I flere legeredskaber sammen til et sammenhængende legelandskab, skal der være afstand imellem, så der bliver et frit 'faldrum'. Her må der ikke være lave kanter eller elementer, som stikker op af underlaget.

    Der kan godt være flere høje legeredskaber placeret tæt på hinanden, hvis ikke de er dynamiske.

    Spørg os, hvis du er i tvivl om faldrum og placering af legeredskaberne.

    Faldhøjder + faldrum guider til faldunderlag

    Faldhøjden på legeredskabet bestemmer det bedst egnede faldunderlag.

    Faldhøjden er den frie faldhøjde fra den øverste højde på legeredskabet, som barnet kan falde fra (jævnfør DS/EN 1176-1 :2017).

    Ud fra faldhøjde beregner vi ’mindsterummet’, som er det tredimensionale faldrum, barnet kan falde ud eller ned i fra legeredskabet.

    Se eksempel på høje legeredskabers mindsterum på illustrationen.


    Faldsand

    Egnet til flere faldhøjder. Sandet er finkornet, men har en let konsistens og er derfor nemt at efterregulere med yderligere sand.

    Sand er et flygtigt materiale. Er bedst at holde ugentligt, så bliver det meste af sandet inden for legeområdet.

    Græs

    Kan bruges til en faldhøjde op til 1 meter. En græsplæne er altid smuk, men får naturligvis slid i områder med megen trafik. Er let at vedligeholde.

    Hybridgræs

    Egnet til en faldhøjde på max 1 meter. Giver et naturligt look og et grønt græsunderlag til leg og spil hele året rundt.

    Elverdal CoverLawn hybridgræs er miljøvenligt og let at vedligeholde. Kan bruges ved ønske om at forstærke et græsunderlag.

    Kunstgræs

    Egnet til flere faldhøjder.
    Giver en græslignende, jævn overflade, der egner sig til at skabe en let-tilgængelig legeplads.

    Giver et flot grønt areal hele året rundt, der er fri for store vandpytter.



    Helstøbt gummibelægning

    Velegnet til flere faldhøjder og til at skabe bakker og læring i underlaget. Er slidstærk og nemt at vedligeholde. Gummi giver en helt jævn overflade og egner sig til handikapvenlige legepladser.

    Elverdal arbejder med en miljøcertificeret EPDM-faldunderlagsgummi, som kan indfarves i valgfrifarver, designes i flere tykkelser og skæres i mønstre.

    ​Ringmåtter

    Egner sig til en faldhøjde på max 1,6 meter og som slidbeskyttelse ved fitness og leg. Ved faldhøjder har måtterne brug for årligt at blive rettet op. Nemt at vedligeholde.

    Gummifliser

    Egnet til flere faldhøjder. Giver et faldunderlag med god stødabsorbering, der tager af ved hurtig leg og sport.

    Fungerer bedst ved etablering i lige linjer. Er nemt at vedligeholde og egner sig til at skabe et lettilgængeligt legeområde.

    Se mere om de forskellige typer faldunderlag.

    Gummibelægning

    Gummibelægning er populær, da den er 98% vedligeholdelsesfri og egner sig godt som faldunderlag til høje legeredskaber.


    Tykkelsen af gummiunderlaget beregnes ud fra faldhøjden.


    Find gummiunderlagets tykkelse ud fra faldhøjden. Se illustrationen.

    Bundopbygning og kanter

    Faldunderlaget skal have en solid bundopbygning. Her ser vi først på pladsens nuværende bundopbygning fx belægning, afvandingsforhold, dæksler, adgangsforhold og placering af overskudsjord.

    ... Måske skal jord graves væk, som I kan genbruge til at forme bakker til rutsjebaner eller skabe niveauforskelle på legepladsen.

    ... Eller der skal etableres dræn til afledning af vand. Vælger I fx gummibelægning, skal bundopbygningen altid have en drænløsning, så der ikke kommer vandpytter.

    ... Skal I lave en legeplads i et bakketerræn eller op ad en skråning, kræver det en særlig stabilisering under pladsen.

    ... Husk også at overveje, hvilken type kant der skal afgrænse faldunderlaget. Hos Elverdal anvender vi fx kantsten, designkant, betonkant, trækant, alukant, skæring i asfalt og gummikantsten.

    Legeplads oppe på taget

    Skal I lave en legeplads oppe på et tag, stiller det krav til bygningens tagkonstruktion. Jeres tag skal kunne holde til vægten af faldunderlaget, så her er man nødt til at beregne hvert enkelt projekt.

    Elverdal har stor erfaring med at etablere legepladser på taget og kan rådgive.

    Fx har vi lavet Aktivitetstaget Bella på toppen af Bella Centrets logistikcenter, Europaskolens udearealer i flere niveauer og en udendørs legeplads i Regina Bygningen.







    Løbende vedligehold

    Det er også godt at indtænke vedligehold af faldunderlaget - hvor meget tid tager det at holde det og løbende omkostninger.

    De fleste underlag skal I vedligeholde mindst én gang årligt. Hos Elverdal tilbyder vi at sørge for den løbende service af legepladsen igennem en serviceaftale. Kontakt os for at høre nærmere.