Gynger med ben i stedets historie
Hvem kommer først? Børn møder den på byens legepladser, i institutionen eller skolen eller som en herlig overraskelse bundet op i et af skovens store træer. En gynge kan meget forskelligt.
Gynger sætter gang i krop og historier
Gyngen er et højtelsket legeredskab for mange. Det lille barn lærer at bruge sin krop til at skabe dynamik og rytme, og øver sig i at gynge højt, højt op i himlen. At gynge stimulerer vestibulærsansen – også kaldet rundtossesansen, som er med til at give god balance. Gynger giver en legeplads eller et uderum ekstra legeværdier og motoriske udfordringer for børnene.
Det kildrer i maven, når der kommer godt med sving i gyngen. Barnet oplever den frie og svævende fornemmelse ved at være i luften som en dristig cirkusartist, hurtig fartpilot eller højtflyvende fugl. Uanset alder er det en fryd at gynge. For de mindre børn er gynger et udfordrende legeredskab, som de skal lære at få sat i gang og skabe rytme i bevægelsen. For de større børn bliver gyngestativet ofte et sted til socialt samvær og hænge ud. For voksne og ældre er en gynge ren erindring om barndommens leg.
I designet til et uderum arbejder vi også med gyngen som et aktivt element i en overordnet fortælling. Her kan gyngen forbinde til stedspecifikke historier om landskab, fugleliv, fortællinger om mennesker, kulturarv og håndværk. Det arbejder vi ofte med i temalegepladser og design af parker og legespots, der tager udgangspunkt i omgivelserne eller skal formidle et emne.
En gynge kan udformes på vidt forskellige måder. Du kan se vores udvalg af gynger under produkter. Skal der laves en særlig gynge, kan vi specialdesigne den til jeres behov.
Den meget høje gynge på Plads de Labri inviterer én ind i en magisk fortælling om gøgleri, trylleri og cirkuskunst
Inspiration: Hvordan kan en gynge aktivt indgå i designkonceptet
Fiskelegepladsen
I designet af Fiskelegepladsen i Stavanger levendegør sadelgynger og fugleredegyngen den overordnede fortælling om, hvordan byen er blevet til af mange års rig fiskefangst og menneskenes tætte forbindelse til havet.
På gyngerne er man ’midt i havets bølger’ med fisk svømmende rundt om fødderne.
Fiskelegepladsen formidler byens historie og er lavet som et udflugtssted for både børnefamilier og ældre generationer. Her leger børnene sig igennem historien, og legeredskaberne kan sætte gang i hyggelig snak om fx dengang farfar arbejdede på fiskefabrikken eller sejlede ud og fiskede.
Plads de Labri
På Plads de Labri i Odense er placeret et højt gyngestativ i et manegeformet legespot centralt placeret lige bag skulpturen af en af de største danske gøglere, Professor Labri.
Den høje gynge er her en 'fantasidør' til fortællingen om Labris magiske øjeblikke i gøglerteltet, hvor publikum blev overrasket med pudsige trylletricks og markedspoesi.
Pladsen hylder den enkle og nære kunst - cirkus- og gøglertraditionen. Her er højt til loftet for leg med ord, billeder og skæve påfund.
Hammarby Kaj
En gynge kan også give en sanselig oplevelse af et transformeret byrum, fx industriområder eller havnefronter, der er omdannet til byparker eller aktivitetsrum.
I projektet til udflugtsmålet ’Hammarby Kaj’ er den høje gynge et kombineret lys- og legeredskab, der giver aktive udsigtspunkter over det renoverede havneområde. Gyngernes bueformede skal gentager hvælvingerne i Skansbroen, som længere ude i havnen forbinder kvarteret med Södermalm.
Elverdal har leveret legeredskaber til Hammerby Kaj, der er designet af Nivå Landskap, se projektet Frederiksdalskajen
Chr. Frederiks Plass
I projektet til Chr. Frederiks Plass i Oslo har vi brugt en storfugleredegynge, der aktivt forbinder til fortællingen om det norske lavland og fuglelivet.
Pladsen er en hyldest til den norske natur og formidler Norges ambitiøse klimastrategi. Chr. Frederiks Plass blev færdig i 2019 – året, hvor Oslo var Europæisk Miljøhovedstad.
Legepladsen er inddelt i zoner, som på hver sin måde formidler Norges store naturoplevelser: fjeldet, havet, elve, bygder og et net af vandrestier. Bylegepladsen øger trivsel og bevægelse for de mindste børn og er et udflugtsmål for både lokale og turister.