Hagaskolan - reference til nybygget skole

  Hvordan designer man en legeplads til en nybygget skole? Den 3000 m2 store, nye folkeskole Hagaskolan i Vallentuna består af fire punkthuse beliggende midt i skoven. Skolebygningerne er tegnet af Ceder-valls Arkitekter, som har valgt, at bygningerne skulle bygges i smukke, klassiske gulrøde tegl.

  Skolen er en ny kommunal F-9 skole (Red.: elever fra børnehave til udskoling) med plads til otte hundrede elever. Sammen med Generation-Pep har skolen sat særskilt fokus på at få flere børn til at bevæge sig.

  Brugergruppen, den arkitektonisk linje sammenholdt med placering midt i skoven blev rammen for designet af legepladsen. Et let gennemsigtigt legeredskab i form af et parkouranlæg med vægge af beton, blev valg til teenagerne. Anlægget omkranses af enkle balancestubbe indfarvet i olivengrøn RAL 6025. Disse blev placeret i forskellige højde, og kan bruges både som udemøbel og junglebane.


  I børnene på børnehave- og indskolingsniveauet blev tre gule legehuse bygget. Legehusene stammer fra vores Oliviaserie, designet til naturlegepladser og lignende områder, hvor det enkle og stilrene design spiller smukt sammen med skolebygningerne.  Hvilke legeredskaber passer til elever i udskolingen?

  Vi vil gerne tilbyde eleverne i udskolingen fysiske udfoldelsesmuligheder, og her er parkour genial. Barnet kan bevæge sig frit og udforske kroppens evner. I rasende fart og med stor kreativitet suser eleverne over, under og igennem udfordringerne. En grad af konkurrence opstår, og barnet lærer egne grænser bedre at kende.


  Parkour er så populært, at man på YouTube finder over 110.000 videoer med tips og tricks osv. At træne sin krop på netop denne måde er i dag et både nærværende og aktuelt set fra et kulturelt perspektiv. Og hvor er bedre at starte end i skolegården?

  Hvorfor er legehuse geniale til børn på skolegården?


  En god legeplads indeholder som oftest mange forskelligartede legeredskaber, men et redskab skal være der - nemlig legehuset. Legehuset er rammen om sjov leg på legepladsen i børnehaver og de små klassetrin. Vi har alle mindre om legen i sandkassen, og disse mindre bliver på nethinden.

  I legehuset kan barnet lege mange timer sammen med vennerne eller tage læ i regnvejr. Og barnet kan på egen krop, mærke og lære, hvordan sandet bevæger sig igennem den lille hånd - eller som den klumper sammen, når sandet er vådt.

  Rollelege som fx købmand og far, mor og børn sætter fantasien i gang. Børnene finder deres rolle i legen, og udvikler sig socialt. Er barnet købmand, skal barnet finde ud af, hvad der skal sælges.


  Hagaskolan - Theodor Olivia hus, sandkasse

  Vil du gerne høre mere?   Placering
  Lingsbergsvägen 14
  SE - 186 46 Vallentuna


  Referencenummer
  3979

  Byggeår
  2018