Mødet med naturen - en reference

    Lyt til fuglene. Se solstrålerne falde ind imellem bladene. Duft til nyudsprungne planter. Mærk magien på legepladsen i 'Barnens Sofiero' i omgivelser, hvor konger, statsmænd og visionære kvinder gennem tiderne har tænkt tanker om land, rige og natur.


    Vi har designet en legeplads i slotsparken, hvor naturen kommer helt tæt på. De forskellige stier og nye legeredskaber understøtter og forstærker oplevelsen. Tag turen i svimlende 12 meters højde på eventyrbanen og mærk en let brise eller en varm solstråle, eller gå op i en grøn gummistøvle for at rutsje ned igen i susende fart. Ja - i en grøn gummistøvle!


    Mange tusinde arkitektur- og haveinteresserede besøger hvert år Sofiero, en af vores opgaver var også at skabe oplevelser for flere og nye typer gæster.


    Tag her med på en tur rundt på legepladsen og referencen Sofiero.


    Materiale - Sofiero


    Ønsker til den nye legeplads

    Mange tusinde gæster besøger hvert år denne perle i Norden i de magiske rammer med både storslået arkitektur samt prydhaver og slotspark med format. Her mærkes historiens vingesus, der nu til dags hyldes iklædt 'moderne tider' med lysfestival både på slottet og i Helsingborg med Drömljus festival.

    I 2021 besluttede Helsingborg Arena & Scen AB (HASAB) datterselskab af Helsingborg kommune at lave et udbud til etablering af en ny legeplads. Legepladsen skulle placeres i det område af parken, som man kalder 'Barnens Sofiero'. Her finder man blandt andet Kongens gamle, fine legehuse, højbede og drivhus.




    Lyssat svævebane i trækronerne


    Gangbroen er bygget af en meter brede lærketræsplanker, og der er knudefrit nylon-sikkerhedsnet hele vejen rundt.


    Magisk lyssætning

    Vi har lyssat magien. Den op til 12 meter høje og 180 meter lange gangbro har indbygget lyssætning, der både kan bruges i forbindelse med Sofieros lysfest, men lyset kan også skifte til rødt ved juletid eller inddrages i en farvefuld halloweenfest.


    Mennesket møder naturen

    Med eventyrbanen i trætoppene blev skovens magi bragt helt ind på kroppen. En rolig spadseretur mellem blade, kviste, krogede grene og årstidens skiftende udtryk og solindfald mellem træerne er betagende. Men ikke kun synssansen stimuleres også puslelyde fra egern, fuglekvidder og -sang samt summen fra insekter er gaver fra naturen. Hvad med duften af nyudsprungne bøgetræer og prydplanter? Her kommer naturen tæt på.

    Man kommer op og ned fra eventyrbanen via rampe mod øst og fra vindeltrappe svunget rundt om et træ midt på banen.

    Vindeltrappen har tre niveauer, så man både har adgang i jordniveau, på banens første niveau og banens andet niveau. Banen har ni afslapnings- og udkiksplateauer, hvor der med den stejlt skrående grund under opnås et fantastisk kik helt ud over havet og over til Danmark.



    Model - Sofiero - gangbro, trætop, natur, niveau

    Model - Sofiero - trætop, skov, udsigt, vindeltrappe

    Ligesom alle andre blev også vi betaget af områdets natur, da vi besøgte Sofiero i 2021, og helt naturligt gik vi til opgaven med ærefrygt.

    Da man ikke ønskede en klassiske legepladsløsning i disse smukke historiske omgivelser, valgte vi en designløsning, der stod i direkte kontrast. Men hvordan kunne dette løses uden at ødelægge helheden? Hvordan kunne vi passe på de fine gamle og høje træer i parken, når både nye materialer kommer til, og de mange besøgende helst ikke må påvirke skoven og naturen for meget? Vi ville gerne gå skånsomt til værks, og vi ville undgå at fælde træer.

    Kan en eventyrlig himmelbane flettes ind mellem de eksterne træer, uden at opsætte nye stolper? Nye stolper var ikke noget, vi ønskede. I vores løsning lod vi naturen og beplantningen styre banens forløb, - vi indordnede os naturen. Spænd på langbroen mellem træer blev sikret med stålwire.

    Vores vandrebane, der ikke er en klassisk go high bane, blev befæstet nænsomt ved at bore igennem træstammer, hvorved træet med tiden kan lukke sig omkring gevindstænger. Vi valget ikke at sætte montering omkring træet, det dette ville forhindre træets videre vækst. Løsningen sikrede ligeså, at vi fik et elegant og usynligt udtryk.



    Grønne gummistøvler som legetårn


    Parkens nye legetårn er formet som grønne gummistøvler, med en reference til prydhaven og det flotte drivhus. Gummistøvler fungerer som et legetårn, hvori der er indbygget stiger og rutsjebaner. Legetårnet er placeret i et legeområde med sand, hvor der også er sat urtepotter og andre skulpturelle legeredskaber.

    Sidst, men ikke mindst, blev også oplevelsesrammer, felter med mos, flis og kogler samt en hængekøjer opsat i trolleskoven, hvor skær fra solen kan titte igennem trækronerne.

    Model - Sofiero - gummistøvle, rutsjebane, legetårn

    Kørestolsvenlig forhindringsbane


    I forbindelse med eventyrbanen og gangbroen etableres også en kørestolsvenlig forhindringsbane med de samme funktioner som gangbroen.

    Denne forhindringsbane tager den besøgende med på udflugt i det grønne mellem træerne, med et vidunderligt kik op mod trætopbanen - og dens lyssætning i de mørke timer vil være et smukt syn.


    Model - Sofiero - forhindringsbane

    De historiske rammer


    Kun fem kilometer nord for Helsingborg centrum finder man det eventyrlige sommerslot - Sofiero. Slottets blev bygget i 1864, da den svenske prins Oscar med sin kone Sophia av Nassau køber gården Skabelycke. Gården lå mellem skovklædte kløfter ved kysten med udsigt ud over Øresund og Sjælland med Kronborg i baggrunden. Hvilke omgivelser - man forstår godt parrets begejstring.


    Smukke kærlighedshistorier gennem generationer

    Den mest romantiske bryllupsgave, man kunne tænke sig, blev givet af regentparret, da de i 1905 forærer Sofiero til deres barnebarn prins Gustaf Adolf i forbindelse med dennes giftermål med Margareta fra England. Dette skulle blive startskuddet til et prægtigt parkanlæg blandt andet også med kongeligt legehus.


    Slotshave med format

    Kronprinsparret Gustaf Adolf og Margareta var betaget af havearbejde. Kronprinsessen hentede sin inspiration fra de storslåede engelske parker, og havde viden om planter og sans for farver og form. Der blev hurtigt skabt en storslået park med blomsterbede og korridorer. Der blev også plantet rhododendron og bygget et drivhus.

    I 1973 testamenterede den svenske konge Gustaf VI Adolf Sofiero til Helsingborg Kommune.




    Etablering af legepladsen

    Vi opfører legepladsen til Sofiero i to etaper. Første etape er etablering af en eventyrbane og legetårn i maj 2022. Anden etape er etablering af handicapvenlig junglebane i april 2023.

    Udbuddet

    Udbuddet blev givet af HASEB i 2021, og vi vandt primært opgaven pga. det flotte, eventyrlige design, der havde respekt for omgivelserne. Et af kravene var en præsentation af referenceprojekter. Vi gav Randers Regnskov og Dansk Blindesamfund som reference.

    Man lagde i materialet vægt på:
    * løsningen måtte ikke være for klassisk kongelig
    * legepladsens første etape skulle stå færdig ved EXPO i Helsingborg sommeren 2022, hvor Helsingborg vil få over en mio. besøgende
    * omgivelserne og naturen indgik som et eventyr
    * oplevelsessti i trækronerne
    * kørestolsvenlig forhindringsbane
    * og måske nyt legetårn


    Har du lyst til at vide mere?

    Placering
    Sofierovägen 131
    SE - 252 84 Helsingborg

    Byggeår
    2022

    Referencenummer
    8964