Parken Måsen - fællesskaber og aktiviteter for de lokale

    Parken Måsen ligger i Stockholmforstaden Fagersjö ved Magelungen sø. Elverdal har designet legepladsen med klatreleg, sandleg og boldbane til parken, der er renoveret som en del af projektet Et Groenare Stockholm. En indsats for at udvikle flere grønne, rekreative områder i byen (2017-22).

    Stockholm kommune ønskede, at parken blev et levende sted, som kan skabe aktiviteter og fællesskaber for både børn og voksne i Fagersjö. Samtidig giver legepladsen og selve parken et grønt udflugtsmål for alle. Rundt om Magelungen sø kan man nu enten gå eller cykle en fem kilometers tur, hvor legepladsen kan være et sted at stoppe op, nyde sin mad og børnene kan lege.


    Tænk lokalområdet sammen om legepladsen

    For at involvere de lokale i Fagersjö i renoveringen af parken afholdt Stockholm Kommune en omfattende brugerinddragelsesproces, for at nå ud til mange og høre deres ideer til, hvilke aktiviteter parken skulle indeholde.

    Når tanken er, at uderummet skal invitere alle til at komme ud og bruge det, skal man i designet gerne have for øje at få en god variation af lege-, bevægelse- og opholdsmuligheder, der taler til børn og voksne i alle aldre.

    Legepladsen ligger i et hjørne af parken i forlængelse af den lokale skole. Det var derfor oplagt også at indtænke, at legepladsen kan bruges af skolen. I dag er det en legeplads med værtskab, hvor personalet sørger for at sætte cykler og legeredskaber ud. Det er med til at gøre legepladsen til et levende og trygt sted.


    Klatreleg i pastelfarver

    Legepladsen er opdelt i to med et legeområde for de mindste med sandleg samt et for de lidt større børn med klatre- og balanceleg.

    Det store klatreanlæg er specialdesignet til Parken Måsen. Farverne er klare pasteller og lægger sig op af forårsblomsternes farver. De signalerer glæde, håb, balance og ro. De malede stolper gør klatreanlægget synligt på afstand, uden at virke for massivt. Når vi arbejder med farver, har vi fokus på, at de passer ind i omgivelserne og har en funktion.

    Klatreanlægget udgør sammen med en rund balancebane en hel forhindringsbane med mange motoriske udfordringer. Her kan børnene både klatre, kravle over net, balancere, rutsje, går armgang og svinge sig.


    Legepladsens mange legeværdier gør, at børnene får bevæget kroppen på en masse forskellige måder. Det udvikler koordinationsevne, balance og muskelstyrke.

    I designet af et klatreanlæg tænker vi på børnenes aldersgrupper og behov. For de lidt større børn er det vigtigt, at der stadig er udfordringer. Noget de kan vokse med igennem legen. For eksempel kan det være svært at klatre henover stiger og rutsje ned af rutsjestængerne for de mindste. Det gør også, at børnene kan lære af hinanden og hjælpe hinanden.

    Klatreanlægget er forbundet med balancebanen, så legen kan går rundt i ring i fangelege og ikke-røre-jorden.

    For de som gerne vil spille bold, er der ved siden af legepladsen en boldbane lavet af egetræssveller.




    Er du interesseret i at høre mere?



    Placering
    Havsörnsgränd 15
    Farsta


    Referencenummer
    4444

    Byggeår
    2020