Genforeningsparken - en reference

    En legende formidling i børnehøjde.

    Genforeningsparken er en del af 2020’s markering af 100-året for Genforeningen. Hele pladsen foran Folkehjem og Aabenraa Bibliotek er redesignet af Urban Power og ByMunch. Elverdal har, sammen med Aabenraa kommune, tegnet og etableret legepladsen.


    Ønsket fra kommunen var at få en legeplads, som passer til det nye grønne byrum. Aabenraa Kommunes overordnede vision for Genforeningsparken er ’at parken skal være en attraktion og et grønt åndehul i Aabenraa, som danner rammen om større arrangementer og begivenheder både i forbindelse med Genforeningen 2020 og efterfølgende, men skal også i sig selv være et interessant byrum, der giver værdi til området både æstetisk og funktionsmæssigt’.


    Der blev lagt vægt på, at legepladsen har legeværdi, kan formidle og er skulpturel.


    Materiale - Genforeningsparken




    Bevægelse, leg og læring


    Legepladsens zoner skaber legemuligheder til børn i de to målgrupper 0-6 år og 6-12 år. I opdelingen er der fokus på redskabernes størrelse og sværhedsgraden i funktionerne. Vi lægger vægt på, at redskaberne bidrager til at:

    - børnene kan udvikle sig fysisk og motorisk
    - gennem bevægelse får styrket indlæringsevnen
    - legen stimulerer sanserne
    -
    skaber socialt samvær

    Legen i klatreanlægget er en motorisk træningsbane, hvor kroppen bruges på mange forskellige måder. Barnet øver både balance, koordinationsevne, muskelstyrke og rumfornemmelse. Samtidig er der mulighed for at hænge ud med vennerne på de ophængte gummimåtter, snakke og måske høre musik.

    I legezonerne i hver sin ende, lægger de små facadelegehuse op til rolleleg, fordybelse og lege sammen to og to. Måske bor man i hver sin by langt fra hinanden og kan kun tale sammen igennem husenes talerør, der er forbundet under jorden. Eller man kan sende hinanden hemmelige beskeder.



    Model - Genforeningsparken - legezoner, træning

    Funktioner


    1) 4,4 meter højt junglebaneagtigt klatreanlæg i pulverlakeret stål, taifunreb og gummisæder.

    2) Facadelegehuse i træ (lærk og eg) med vinduer. Talerør, hylder og kikkasser.

    3) Sadelgynge (stålstolpe, gummisæde og fæstninger m.m. i rustfrit stål).

    4) Balancebane af otte stubbe i træ og marksten.

    5) Farver og underlag: Farveholdningen er grøn, lyst træ og sort reb, så legeredskaberne falder ind i omgivelserne. Underlaget er helstøbt gummibelægning i flere farver.




    Model - Genforeningsparken - funktioner - balance, gynge, legehuse, underlag

    En park for alle 

    Legepladsen kobler landskab og historie sammen, på en subtil og enkel måde. Legepladsens areal er udformet som en bølgende grøn linje i en vinkel rundt om Aabenraa Biblioteksbygning. Klatreanlæggets høje stolper skaber et blikfang fra gaden, uden at overskygge landskabsudformningen omkring. Legepladsens enkelthed forholder sig til resten af pladsens stramme linjer og er afstemt i farverne.

    Fortællingen om Genforeningen gengives på en abstrakt måde, hvor legehusene repræsenterer skilderhusene ved grænserne og en linje på belægningen udgør grænselandet.

    I dag er Genforeningsparken et åbent og grønt byrum med plads til mange aktiviteter. Her kan man mødes, deltage i arrangementer, nyde en pause, få nye indtryk eller gå på opdagelse i historien. Legepladsen gør det attraktivt for børn, familier og institutioner at bruge det grønne område.


    Er du interesseret i at høre mere? 



    Placering
    Genforeningsparken
    6200 Aabenraa


    Referencenummer
    5153

    Byggeår
    2020