Dansk Blindesamfund - aktivitetsbane på Fuglsangcentret
Det er ikke altid nemt at komme ud og motionere, når man er svagtseende eller blind, og bare gåture rundt i byen kan være udfordrende og kræver øvelse. Med et udendørs motions-univers på kursuscentret Fuglsangcentret giver Dansk Blindesamfund muligheder for at træne og samtidig have det sjovt.
Udearealet er designet omkring en gennemgående aktivitetssti, hvor synshandicappede kan træne nogle af de udfordringer, de dagligt møder udenfor i byen og trafikken. Først og fremmest er tanken dog, at udemiljøet skal vække lyst til at bevæge sig og være et sted for alle uanset alder, om man er synshandicappet, familie, gæst osv.
De tre lege- og træningsuniverser
Den lange træningsbane er todelt, så du kan vælge at tage den 'lige’ vej eller den svære bane med trapper, kantstene, tværbomme, stolper, ujævnt underlag, lys og skygge m.m. Den brede bane giver mulighed for at gå sammen med støtteperson eller førerhund. Seende kan udfordre sanserne ved at gå banen med mørke briller eller bind for øjnene.
Følger man stien rundt, kommer man til tre øer med lege- og træningsfaciliteter for forskellige aldersgrupper. Den ene ø er et dynamisk træningsunivers, der lægger op til fællesskab og samarbejde. Her kan hoppes på trampolin, cykles og køres i siddekarusselen sammen. En anden ø er en udfordrende junglebane med en hurtig rutsjetur ned ad bakken, mens turen op igen over klatrenet, balancestubbe og -bomme kræver koncentration, muskler og koordination. Den tredje ø er et sanseligt legeunivers for de mindste, der lægger op til ro, fordybelse og sjove rollelege. Udover at nyde naturens egne lyde kan børnene lege med lyde fra de musikinstrumenter, der er integreret i legepladsen. Her kan familier slappe af og nyde børnenes leg.
De tre lege- og træningsuniverser stimulerer flere lege- og træningsværdier. Legeuniverset for de små udvikler de taktile sanser samt giver plads for fordybelse, sproglig udvikling og samarbejde. En tur på junglebanen styrker led- og stillingssansen (kinæstesisansen), krydskoordinationen og kropskontrollen generelt. Træningsfunktionerne for de voksne udvikler kropskontrol, styrker balance- og ’snurretosse-evnen’ (vestibulærsansen), koordination og kredsløb.
Læs mere her om legeværdier og bevægelse.
Pladsens mange muligheder
Todelt specialdesignet og to km lang træningsbane med varierende udfordringer.
Junglebane med balancebomme, -stubbe og -snore, klatrenet og platforme til pauser.
Dobbeltbred rutsjebane.
Træningselementer til udendørs fitness samt træningscykler, siddekarrusel og trampoliner samlet i en cirkel.
Legeplads med fugleredegynge, sandkasse med legehus, musikinstrumenter, gynger og rutsjebane.
Koncept
Det overordnede greb i Elverdals design til Fuglsangcentret er aktivitetsbanen, der træner nogle af de udfordringer, man som synshandicappet møder i byens indretning. Tre lege- og træningsøer giver yderligere muligheder for at dyrke udendørs motion sammen på tværs af alder. For de mindste børn er her et sanseligt legeunivers, for de større et lidt vildere balanceanlæg samt er her fitnessredskaber for de voksne.
De valgte materialer er varme og ’imødekommende’ og står farvemæssigt i kontrast til bygningen og de grønne omgivelser. Aktivitetsbane med lege- og træningsøer forbinder Fuglsangcentrets grønne område både visuelt og funktionsmæssigt.
Taktile oversigtskort og skilte gør det nemt for brugerne at overskue området og træningsmulighederne.
Er du interesseret i at høre mere?
Placering
Fuglsangcentret
7000 Fredericia
Referencenummer
4526
Byggeår
2019