Børnenes Værk
Legeplads der formidler Frederiksværks stærke industrihistorie
Legepladsen til Artilleripladsen i Frederiksværk er en del af Stålsat By - et byudviklingsprojekt, der skaber involverende byrum, som spejler byens industrielle kulturarv og tilfører nye bevægelsesmuligheder og mødesteder.
Vi vandt udbuddet og har tegnet og etableret legepladsen. Ideen bag designet er, at børn og voksne kan lege sig ind i historien og blive klogere på byens udvikling - og selvfølgelig samtidig have det rigtig sjovt.
Pladsen skaber liv i midtbyen omkring parken og ligger tæt på Arsenalet, der kan inddrage legepladsen i museets formidling og skoletjeneste.
Det siger Halsnæs Kommune
”At I hos Elverdal havde lyst til at arbejde jer helt ind i denne her bys historie har været helt fantastisk.
Der er skabt et legelandskab med et værk og en by, som er helt unikt for Frederiksværk. Sammen med designteamet havde vi en ekskursion til stålvalseværket, så selv farvekoderne på legepladsen er afstemt med værket. Vi har kunne arbejdet agilt med at fastholde hovedfortællingen, men samtidig løftet den, så legen rummer rigtig meget formidling.
Lyden i det store ’Valsehjul’ er en del af byens lydsignatur med lyde fra produktionen. Det er også gået hurtigt med at få anlagt legepladsen. Og resultatet - Se, hvordan børnene leger. Det var lige det vi drømte om”.
Charlotte Scheel
Specialkonsulent, Halsnæs Kommune
Værket
Værket er et ikon for Frederiksværks industrihistorie – støbningen af bronze, kanonfremstilling og nutidens stålværk.
I legen i klatreanlægget kan børnene opleve nogle af de metoder og støbeprocesser, man igennem historien har anvendt.
Klatreanlægget er i stål og har masser af legeruter rundt, op og ned. Du kan klatre igennem 'ovnen' op til den høje rutsjebane eller suse ned ad brandmandsstangen. Legeruterne er utallige og vil udfordre selv de store børn.
Og alle kan hjælpe med at genere energi i den store valsehjul.
Vand, krudt og stål skabte byen
Legepladsen er designet ud fra fire hovedelementer: Arresø, kanalerne, industrien (Værket) og byen, der voksede op omkring industrien.
I minibyen leges industrihistorien ind fra de gamle værksteder.
Hvad med at lege smed, lege på bødkerens tønder, tage en tur på karrussellen, der snurrer som en slibesten i agatsliberiet (Red.: agat er et mineral i en krystalstruktur) eller støbe kanonkugler i sandkassen?
Legezonerne er forbundet af et stiforløb af ’Arresø-kanalen’, der løber gennem pladsen. Den illustrerer, hvordan vandkraft har været med til at danne grundlaget for Frederiksværks unikke historie.
Der blev lyttet til idéer og ønsker fra borgerne
Frederiksværks borgere har tidligt i forløbet haft mulighed for at kunne byde ind med idéer til legepladsen.
Dommerkomitéen lagde i udvælgelsen af Elverdals vinderforslag vægt på, hvordan legepladsen matchede tanker og idéer fra byens borgere. Samt at legepladsen giver gode opholdsmuligheder og har et arkitektonisk udtryk, der passer til omgivelserne.
Er du interesseret i at høre mere?
Placering
Artilleripladsen
3300 Frederiksværk
Referencenummer
8257
Byggeår
2021